Al-Quran

Ahlan Wa sahlan...

Khamis, 29 September 2011

Suami oh suami...


entahlah kenapa hati ini begitu terusik, terhiba dan terkedu bila mendengar keluhan seorang sahabat tentang kisah rumahtangganya... saya paparkan di sini bukan tujuan untuk membuka keaiban orang tapi sebagai renungan kita semua... sama ada anda dari golongan suami/ lelaki ataupun daripada golongan isteri/wanita.

minda saya ligat berfikir mengapa ada suami yang berperangai seperti suami XY, senang sangat meletakkan syarat-syarat untuk menjatuhkan talak kepada si isteri... nak gelak ada, terkejut ada, tak sangkapun ada...entahlah macam-macam perangai manusia. dah banyak kisah saya dengar tentang perangai suami XY yang tak berapa nak betul tu... dahlah ringan mulut (suka sumpah seranah anak isterinya) dah tu ringan tangan plak...(ringan bukan rajin, tapi rajin beri penamporrr... hah, sekarang dah cacat sikit tangan tu kan..balasan Allah tu).
setahu saya, kewangan rumahtangga banyak menggunakan wang gaji isterinya...duit belanja nak pi kerjapun minta kat isteri...bila isteri terserempak dengan kawan-kawan perempuan pun dia nak marah...macam nak tersembur biji mata dia... apalah salahnya isteri tu bertegur sapa dengan kawan sendiri, kalau kawan tu lelaki...lainlah, memang patutlah si suami nak marah ataupun cemburu... ini tidak.
saya hairan kenapa dia dah lama tak aktif berfesbuk macam dulu-dulu...kalau tidak, hari-hari tenguk nama dia...bukan pasal update status tapi dok sibuk "berkebun" hihihi...emmm games Farmville lah...kini fb dia sepi, sunyi...rupa-rupanya suami dia dah larang dia berfesbuk...kalau buka fb, jatuh talak... bukan 1, bukan 2 tapi TIGA...ohhhhhhhh zalimnya suami.. tak cukup ke kau tahu password fb dan email isteri tu??? tak percaya jugak ke????
dia berfesbuk, dia ber"reunion" boleh pulak tu... pi lepak-lepak dengan kawan-kawan... minum-minum kopi.. yang si isteri kena pergi kerja, balik rumah, hantar anak sekolah, hantar anak tuition... dan macam-macam lagi kerja... isteri nak baca novelpun salah... sungguh tidak adilkan... nak isteri seperti Fatimah Az Zahra tapi diri sendiri entah rupa apa.....macam firaun kot (mood tetiba hot jer ni...)
Sahabatku, semoga kau terus tabah dan sabar dengan dugaan hidupmu... semoga sinar bahagia akan jadi milikmu nanti. Buat anak-anak beliau, sabar dan redhalah dengan perangai ayah... doakan di setiap solat kalian agar suatu hari nanti ayah akan berubah dan menyayangi ibu dan kalian dengan penuh kasih sayang... walau sebagaimana jahatpun dia, dia tetap ayah kamu dunia akhirat. Semoga dia mendapat petunjuk dan rahmat Illahi.
Sesungguhnya kisah ini membuka liang-liang keinsafan, menyuburkan tunas-tunas kesyukuran dan memupuk tabir ketabahan buat diriku...semoga Allah terus membukakan "mata hatiku" dengan pengalaman sahabat-sahabatku... supaya aku dapat mengutip hikmah-hikmah yang tersembunyi sebagai panduan hidupku... 
Suami oh suami, janganlah kau zalimi isterimu...
mereka jua manusia biasa yang punya hati dan perasaan...
kasihilah dia dengan penuh rasa kasih sayang...
semoga rumahtanggamu aman bahagia selamanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih, sila catat lagi!